Merhaba, Ziyaretçi. Lütfen giriş yapın veya üye olun.
Kasım 21, 2008, 07:00:28 ÖS

Kullanıcı adınızı, parolanızı ve aktif kalma süresini giriniz
Profil Ana Sayfa Yardım Giriş Yap Kayıt
+  Ümmetin Sanal Kur'an Kursu...... www.ilminadresi.com
|-+  İslamı Öğreniyorum ( Bölüm Yöneticileri: AzRa - Kul Ahmedd )
| |-+  İslam ve Toplum
| | |-+  İslam ve Sosyal Meseleler (Moderatörler: Zemheri__, hakikat)
| | | |-+  POPÜLER TESETTÜR
0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte. « önceki sonraki »
Sayfa: [1] Aşağı git Yazdır
Gönderen Konu: POPÜLER TESETTÜR  (Okunma Sayısı 218 defa)
gecesever

{^^MüşTak^^}
Üstad

Teşekkür: 63

Bir Yürek Yangını Yaşadığım.... Kavuşmak Adına....

« : Ağustos 24, 2008, 11:54:26 ÖÖ »

Caddelerden kesitler…

Çizmelerini pantolonunun üzerine çekip, üzerine diz üstü bir kaban giyen başörtülü arkadaşıma yaklaşıp soruyorum:
“Çizmeler pantolonun içinde daha hoş durmaz mıydı sence?”
Önce şaşırıyor, “Bu da nerden çıktı?” der gibi bakıyor bana. Sonra, “Pantolonumun paçaları zaten dar, boru paça. İçine sokunca daha tarz duruyor bence. Ha çizme, ha pantolon paçası, pek fark etmiyor benim için. Etek giymeyi zaten sevmiyorum” diyor.
“Madem öyle, aslında bol bir pantolon daha uygun dururdu,” diyorum, “O senin fikrin, bence bu da uygun” diyor ve nezaketen gülümseyip yanımdan uzaklaşıyor…

Gözüme kestirdiğim bir başörtülü arkadaşımı daha alıkoyuyorum yolundan, bir merhabayla durduruyorum:
“Merhaba, bir yazı çalışması hazırlıyorum da, şeyi merak ediyorum, eşarbın önünü epey sivriltmişsin gördüğüm kadarıyla (önden çekip, iğneyle biraz daha geriye tutturmuş yani). Herkeste bu model var, nerden-nasıl çıktı bu fikir, bir fikrin var mı?”

“Ya aslında ben hep böyle yapıyordum, sonra bizim okulda moda oldu bu model. Ardından neredeyse Fatih’teki bütün kızlar böyle yapmaya başladı.”
“Yani ‘tesettür defilesi’ndeki bir mankende görmediniz, öyle mi?”
“Hayır hayır, biz yapmadan önce kimsede görmemiştik bu modeli.”
“Peki, ama neden herkes böyle yaptı sizin okulda, bazılarında çok itici duruyor…”
“Moda da böyle bir şey değil mi zaten. Sürü psikolojisi. Biri yeni bir şey çıkardığı zaman, herkes ona yöneliyor. Kendine yakışsın ya da yakışmasın, bu özelikle gençler arasında böyle.”
“Peki, durup dururken neden farklı bir başörtüsü bağlama sitili ortaya çıkıyor? Ben bu modele çadır modeli diyorum, çünkü çadır gibi neredeyse.”
“Farklı olmak adına.”
“Ama herkes aynı modeli yapınca, farklı kimse kalmıyor ki…”
“Haklısın tabii, ama dedim ya, sürü psikolojisi bu biraz da...”
(Bu arada arkadaşımız bir imam-hatip lisesi öğrencisiydi.)

“Neden renklilik, makyaj, spor giyim” diye sorduğumuz başörtülü arkadaşların cevapları ise şöyle:
- Aşırı yapmıyorum, o nedenle dikkat çekmiyor.
- Artık makyajsız kimse olmadığı için sıradan hale geldi. Bence gayet doğal duruyor.
- Kendimi daha güçlü hissediyorum.
- Benim tarzım bu.
- Makyaj çok estetik duruyor, tabii aşırıya kaçmamak şartıyla. Hem benim sert ve keskin çizgilerim yok. Neden yapılmasın ki?
- Bu biraz özgüven meselesi… Kendimle daha barışık olduğuma inanıyorum.
- Hayatın içindeyim, dışa dönüğüm.
- Kendimi böyle daha özgür hissediyorum.
- Aslında yapılmaması gerektiğini biliyorum, ama işte nefsime söz geçiremiyorum. Fakat o kadar abartanlar var ki, biz onların yanında aklanmış paklanmış kalıyoruz bence. Bu soruyu onlara sormalısınız.
- Bence bu şekilde başörtüsü ve tesettür seviliyor. Daha çok eğilim oluyor. Çünkü şık duruyor, korkulacak bir şeyin olmadığı mesajını veriyoruz bir bakıma.
- Biz bu zamanda çok zor olan bir şeyi başarıyoruz. Bu kadarı da bize caizdir diye düşünüyorum. Aşırı da değil gördüğün gibi. Hem sizden daha az dikkat çektiğim kesin. (Çarşaflı genç arkadaşım, son cümleyi gülümseyerek söylüyor.)
...

Bir camideyiz. Vakit namazımızı eda ettikten sonra, çarşaflı bir teyze selâmlıyor bizi. Karşılıklı “ALLAH kabul etsin” dualarından sonra konuşmaya başlıyoruz. Öğrenci olup olmadığımızı soruyor. “Okullarımızdan atıldık, başörtüsünden” diyoruz gülerek. (Çünkü artık sadece gülünecek bir hal aldı.)  “MaşALLAH” diyor. Kendini anlatıyor, nasıl kapandığını, ilim meclislerinde nasıl bulunduğunu, nasıl çarşafa girdiğini… İyi hoş muhabbet ediyoruz. Sonra bize dua ediyor ayrılacağımız vakit, “ALLAH size de tesettürü nasip etsin, çok sevdim sizleri” diyor.
Arkadaşımla birbirimize bakıyoruz, “Nasıl yani?!” der gibi. Biz zaten tesettürlüyüz, yoksa değil miyiz?..

Ayakkabılarımızı alıp çıkıyoruz camiden. Kol kola girip yürümeye başlıyoruz. Birbirimizi süzüyoruz arkadaşımla aşağıdan yukarı doğru. Altımızda pantolon var. Bende siyah, onda kahverengi kadife pardösü. Eşarplarımız orta büyüklükte, ama rengârenk. Hal ve hareketlerimiz zaten olması gerektiği gibi… Edebe riayet ediyoruz elimizden geldiğince.
“Ağır bir darbe yedik” diyorum arkadaşıma. “Teyze bize resmen ‘Tesettürsüzsünüz’ dedi. İnanamıyorum ya…”
“Pantolonlarımıza takıldı galiba, eşarplarımız da renkli zaten. Muhtemelen bunun için dokundurmuştur” diyor arkadaşım.
Yol boyunca bir sessizlik oluyor. Sadece yürüyoruz. Sanırım ikimizin de vicdanı tuhaf bir şekilde yara alıyor.
“Biz vasat olanı tercih ettik, ama...” diyor arkadaşım neden sonra.
Böylelikle biz, eğrisiyle doğrusuyla kendi muhasebemizi yapmaya koyuluyoruz.

**

Bilkent Üniversitesi doktora öğrencisi Ertan Keskinsoy, Radikal 2’de yayımlanan makalesinde “İkinci kuşak başörtülüler ortaya çıkmaya başladı” demiş. “Metropol/kozmopol yaşamına ayak uydurmanın bir işareti olarak sokaklarda artık başörtüsü ile birlikte daha tuhaf kombinasyonlar görmeye başladık” diye de eklemiş.
Keskinsoy’un “tuhaf kombinasyon”dan kastı, başörtülünün diz hizasındaki kısa eteğinin, ağır makyajının ve daracık kıyafetinin başındakiyle oluşturduğu tezatmış…

**

İşte şimdi muhasebe zamanı. Kendimizi bir köşeye sıkıştırıp sormak zorundayız:
Neden başörtüsü?
Nasıl bir tesettür?
Kimin için tesettür?
Nasıldık, nasıl olduk, nasıl olmalıydık?

(bizim aile dergisi ocak 2008)

....................
eminalak

FİLİSTİN'E ÖZGÜRLÜK!!!!
Süper Moderatör

Teşekkür: 127

ölümü tadacaksın...

« Yanıtla #1 : Ağustos 24, 2008, 06:27:31 ÖS »

ALLAH razı olsun kardeşim.

çook güzel bir yazı.şimdi ben desem ki bacılarmız bu yazıyı okuyup kendilerince bir muhasebe yapmaları gerek ama büyük bir ihtimalle içlerinden bazıları makyaj örneğindeki gibi bir savunmaya geçeceklerdir.

“Neden renklilik, makyaj, spor giyim” diye sorduğumuz başörtülü arkadaşların cevapları ise şöyle:
- Aşırı yapmıyorum, o nedenle dikkat çekmiyor.
- Artık makyajsız kimse olmadığı için sıradan hale geldi. Bence gayet doğal duruyor.
- Kendimi daha güçlü hissediyorum.
- Benim tarzım bu.
- Makyaj çok estetik duruyor, tabii aşırıya kaçmamak şartıyla. Hem benim sert ve keskin çizgilerim yok. Neden yapılmasın ki?
- Bu biraz özgüven meselesi… Kendimle daha barışık olduğuma inanıyorum.
- Hayatın içindeyim, dışa dönüğüm.
- Kendimi böyle daha özgür hissediyorum.
- Aslında yapılmaması gerektiğini biliyorum, ama işte nefsime söz geçiremiyorum. Fakat o kadar abartanlar var ki, biz onların yanında aklanmış paklanmış kalıyoruz bence. Bu soruyu onlara sormalısınız.
- Bence bu şekilde başörtüsü ve tesettür seviliyor. Daha çok eğilim oluyor. Çünkü şık duruyor, korkulacak bir şeyin olmadığı mesajını veriyoruz bir bakıma.
- Biz bu zamanda çok zor olan bir şeyi başarıyoruz. Bu kadarı da bize caizdir diye düşünüyorum. Aşırı da değil gördüğün gibi. Hem sizden daha az dikkat çektiğim kesin. (Çarşaflı genç arkadaşım, son cümleyi gülümseyerek söylüyor.)
...

RABBİM yolunda dosdoğru yürümeyi bizlere nasip etsin inşALLAH.

selametle...

Anlatılan bütün bu hikaye aslında tek kişilik yaşantıdan ibaretti
Yani benim sevgilim diyebileceğim kimse yoktu ey kari.
Ben öyle görmek istedim
Ve
Bir sevgilim olacaksa eğer boynunda siyah beyaz filistin atkısı
Ceplerinde fırlatmaya hazır sapan taşları olsun istedim.

MUSTAFA KADİR
HAnefi

Süper Moderatör

Teşekkür: 276

« Yanıtla #2 : Ağustos 24, 2008, 07:39:02 ÖS »

eline_salk GECESEVER KARDEŞ

OKUNMASI VE OKUTULMASI GEREKEN BİR YAZI
  img-clapping clap2 img-clapping

a.r.o.

Kur'an öyle bir zengilliktir ki ,
artık ondan sonra bir fakirlik ve onun dışında bir zenginlik yoktur.

Hayırda kalın...

Dikkat!.Forum Kuralı: Mesajlarınızda sadece Alıntı ve Smiley (ifade) kullanmak site kurallarına uygun değildir.
gecesever

{^^MüşTak^^}
Üstad

« Yanıtla #3 : Ağustos 25, 2008, 12:15:36 ÖS »

ALLAH razı olsun kardeşim.

çook güzel bir yazı.şimdi ben desem ki bacılarmız bu yazıyı okuyup kendilerince bir muhasebe yapmaları gerek ama büyük bir ihtimalle içlerinden bazıları makyaj örneğindeki gibi bir savunmaya geçeceklerdir.

RABBİM yolunda dosdoğru yürümeyi bizlere nasip etsin inşALLAH.

AMİNN DEMEKTEN BAŞKA Bİ ÇARE YOOOK.. RABBİM BİZE HEP İYİYE SEVK EDECEK OLAN YOLL NİMETİNDEN MAHRUM ETMESİN.. VEE HEP DOĞRU YOL ÜZERE SABİT KILSIN... 

VEDE TÜM MÜ'MİNE KARDEŞLERİME VE BANA  MÜTESETTİRLİĞİ HAKKIYLA YAŞAMAYI NASİP ETSİN, NEFİSLERİMİZE UYDURMASIN..
нαzαη

Üstad-ı Muazzam

Teşekkür: 522

« Yanıtla #4 : Ağustos 25, 2008, 12:31:22 ÖS »

harika bi paylaşımdı crz2 crz2 crz2 kendi muhasebemi de yaptım sayenizde.belki inanmıycaksınız ama az sonra çarşıya inicektim rengarenk bi eşarp almak için crayml9 günlerdir nefsimle kalbim arasında bi tercih yapmaya çalışıodum.kalbim, "rengarenk olmaz çok dikkat çeker.tesettürün amacını unutma" diodu.nefsimse: "ii ama kıyafetime uydurmak için bunu almam şart" diodu.ve her zamanki gibi nefsim ağır basmıştı crz2 crz2 ama bu yazıyı okuduktan sora vazgeçtim.gitmiorum çarşıya falan crz2

bu yazı için size +10 rep icon_neutral editör kardeşlerim benim yerime bu repleri verirlerse çok sevinirim 7124
gecesever

{^^MüşTak^^}
Üstad

« Yanıtla #5 : Ağustos 25, 2008, 12:40:31 ÖS »

crz2 ne güzel HAZAN KARDEŞİM muhasebeni yapmış wee nefsine söz gecirebilmişsin... keşke bizde her zaman ona söz geÇirebilsek.. biliyoruz we yapıyoruz... we belki de bu yüzden daha çok webal altındayız... suan kendi nefsim adına konşuyorum; renkli başörtülerinin dikkat çektiğini KENDİMİZDE değil amma bir başkasının başında gördüğümüzde rahatlıkla söyleyebiliyoruz lakin KENDİ üstümüze uyan bir şey söz konusu olduğunda çekinmedende we bir sürü sebeblerin arkasına dayandırarak alıyoruz, takıyoruz weya giyiyoruz...

RABBİM!! BİLE BİLE ŞİRK KOŞMAKTAN SANA SIĞINIRIZ.. BİLMEDEİKLERİMİZDEN DE AFFINA SIĞINIRIZ...
gecesever

{^^MüşTak^^}
Üstad

« Yanıtla #6 : Ağustos 25, 2008, 05:42:07 ÖS »

{testtür konusuyla ilgili olarak buraya bişey daha eklemek istiyorum....}

Tesettürün modası olur mu?
90’lı yıllardan itibaren Özal siyaseti sayesinde dindarlarda artan gelir seviyesiyle birlikte “tesettür modası” tabiri de ortaya çıkar, hatta tesettür defileleri yapılmaya, kıyafet katalogları yayınlamaya başlar.
Oysaki tesettür ve moda birbirinden o kadar farklı iki kavramdır ki!
Tesettür, bedensel olarak algılanmaya karşı bir duruş. Moda ise görünenin daha fazla fark edilir olması ile gücünü ispatlıyor.
Modada sınır tanımazlık ve değişimin sürekliliği asıl. Tesettürde ise ölçüler net. Modanın bedenin bazı yerlerini kapatıp, bazı yerlerini açarak bir noktaya topladığı cazibe alanıyla, tesettür ilkesinin uyum içinde olabilmesi mümkün değil. O zaman tesettürün ilkeleriyle modanın değişime dayalı yapısı nasıl bir arada bulunacak?
Tesettür modası tabiri, diğer taraftan tesettürün moda ve demode kelimeleriyle birlikte düşünülmesi gibi bir neticeyi hazırlamakta… Moda ile birlikte anılan her türlü kavramda daima kazanan moda olmakta. Çünkü moda gücünü sınır tanımazlığa borçludur. Tesettürün kendini bu sınır tanımazlık içinde muhafaza edebilmesi, ancak tesettür ilkelerinin yeniden yeniye altının çizilmesi ile mümkün olabilir.
Günümüzde kamusal alanın tesettürlü kadınlara yasaklanmasına yönelik tartışmalar, ticarî kazanca dönüştürülmüş ve tesettür defileleriyle nihayetlenmiştir. (Kaynak: Fatma Karabıyık Barbaroslu, Şov ve Mahrem, s. 120.)

Üstü Mekke, altı Paris
Tesettür modasını takip etmeye çalışan hanımlar “Çeyrek tesettür, Üstü Mekke-Altı Paris” gibi eleştirilerle son dönemlerde tesettür tartışmalarına yeni bir boyut kazandırıyorlar. Makyaj, makyajın rengine uygun başörtüsü, daracık dış kıyafetler kimi yazarlarca “Takva fukaraları! Zor geliyorsa çıkarın kafanızdakini!” tarzında değerlendiriliyor. Dıştan bakanların bu tarz düşünmelere doğru da olabilir... Burada dikkat çeken husus bizim ne kadar göz önünde bulunduğumuz ve davranışlarımızın mercek altında tutulduğudur. Bu bakımdan tesettür konusunda hanımların çok duyarlı ve dikkatli davranmaları gerekir. Her ibadetin gösterilen ölçüler içinde ve tavizsiz uygulanması şarttır. Tesettürle moda arasındaki ilişki şöyle olabilir: Tesettür modaya değil, moda tesettüre tâbi olmalıdır. Tesettürün ruhu incitilmeden moda takip edilebilir.
Tabii tesettüre yeni başlayanlara biraz anlayış gösterilmesi de doğru olacaktır.

Tesettürü hayatına yeni yerleştirmeye çalışanlar, ne kadarını yapabiliyorlarsa, onunla başlayabilirler. Yeter ki, tesettürün ölçüsünü ve kendilerinin bunu ne derece gerçekleştirebildiğinin farkında olsunlar; ileride kalan eksiğini de tamamlama niyet ve azminde bulunsunlar.
Öncesinde tesettür ölçülerine titizlikle riayet ederken, sonraları makyaja ve dar, şeffaf kıyafetlere merak saranlara ise Hz. Yusuf’un (as) Kur’ân’da yer alan duasını hatırlatmakta fayda var: “Şüphesiz nefis daima kötülüğe sevk eder. Ancak Rabbim rahmet ederse, o başka!” (Yusuf Suresi: 53.)
Kusursuzluk ALLAH’a mahsustur. “Ben kusursuzum!” diyen kişiye, o söz kusur olarak yeter. Önemli olan eksik de olsa bir an önce, hemen başlamaktır. Mükemmele doğru giden yolda, kusurlu da olsa başlamaya karar vermek, yolu yarılamak değil midir?
Son söz olarak, elbiselerin en güzelinin takva elbisesi, örtülerin en şık olanınınsa hayâ örtüsü olduğunu bir kez daha hatırlatalım.

(alıntı)
HAnefi

Süper Moderatör

Teşekkür: 276

« Yanıtla #7 : Ağustos 26, 2008, 01:12:12 ÖÖ »

harika bi paylaşımdı crz2 crz2 crz2 kendi muhasebemi de yaptım sayenizde.belki inanmıycaksınız ama az sonra çarşıya inicektim rengarenk bi eşarp almak için crayml9 günlerdir nefsimle kalbim arasında bi tercih yapmaya çalışıodum.kalbim, "rengarenk olmaz çok dikkat çeker.tesettürün amacını unutma" diodu.nefsimse: "ii ama kıyafetime uydurmak için bunu almam şart" diodu.ve her zamanki gibi nefsim ağır basmıştı crz2 crz2 ama bu yazıyı okuduktan sora vazgeçtim.gitmiorum çarşıya falan crz2

bu yazı için size +10 rep icon_neutral editör kardeşlerim benim yerime bu repleri verirlerse çok sevinirim 7124

helalll   a.r.o. HAZAN KARDEŞİM  img-clapping clap2 img-clapping BEN SANADA GECESEVER KARDEŞİMEDE ŞİMDİLİK +1 VERİYORUM SANIYORUM DİĞER KARDEŞLERDE VEREREK +10 AR PUAN VERİLMİŞ OLACAKTIR...
yahoofo9 victorywz2
gecesever

{^^MüşTak^^}
Üstad

« Yanıtla #8 : Ağustos 26, 2008, 09:02:55 ÖÖ »

sizden  a.r.o.
 t12 böyle paylaşımları yazabaliceğimiz güzel bir site kurulduğu için....
Sayfa: [1] Yukarı git Yazdır 
« önceki sonraki »
Gitmek istediğiniz yer: